Crazy Energy revisited

Da jeg i 1991 langt på vei hadde trappet ned musikerkarrieren og var godt i gang med studier i idéhistorie og medievitenskap, spurte komponisten og arrangøren Jens Wendelboe om jeg ville bli med på hans kommende storbandprosjekt. Det omfattet to album, en TV-produksjon og flere konserter. Med på prosjektet var folk som Knut Riisnæs, Petter Katterås, Vidar Johansen og Bugge Wesseltoft, det var dessuten snakk om å hente inn utenlandske solister.

Jens Wendelboe

Dette vare selvsagt for fristende til å avslå, men materialet var krevende og ikke noe man kunne ta lett på. Jeg bestemte jeg meg for å ta et halvt års avbrekk fra studiene og gjennoppta freelacevirksomheten, det ville gi mulighet til å fokusere på stoffet og gjøre en best mulig jobb.

Bandet ble samlet for øving og innspilling i NRKs studio 19 i april 1991. TV-produksjonen på The Voice (kjellerscenen på Chateu Neuf i Oslo) gikk over to dager i mai samme år. Prosjektet ble rundet av med konserter på jazzfestivalen i Molde og storbandfestivalen i Sandvika. Deler av Molde-konserten, studioopptaket og konsertene på The Voice ble gitt ut som Jens Wendelboe Big Crazy Energy Band vol. 1 og 2.

Etter at den siste platen (vol.2) kom ut i 1994 har jeg knapt hørt på innspillingene, men nylig plukket jeg dem frem fra platehyllen og ble positivt overrasket. Bandet spiller tett og bra. Jens’ komposisjoner låter fortsatt friskt. Og det er interessant å høre hvordan en musiker som Bugge Wesseltoft allerede her, i en alder av 27, har utviklet sin pianostil, flere år før hans gjennombrudd under eget navn. Elisabeth Mobergs vokalprestasjoner gjør det vanskelig å forstå at hun ikke fortsatte med jazz. Hør på live-versjonen av Seasons Wander under, dette er «world-class», rett og slett.

De to innspillingene fra dette prosjektet ble utgitt på CD av NRK og er fortsatt å få kjøpt. Opptakene fra The Voice våren 1991 ble sendt på NRK-TV senere samme år. Under er fire kutt fra disse konsertene. Over and out viser Wendelboes sans for tette og «dramatiske» arrangementer. Free fall er en ganske åpen sak hvor rytmeseksjonen og solistene får en sjanse til å strekke «litt» ut (over 10 min!). På We need us all hører du Elisabeth Moberg, Bugge, Frank Jacobsen og undertegnede (på fretless bass). Seasons Wander er kun Bugge og Moberg. Alle låtene er komponert og arrangert av Jens Wendelboe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s