Silkestemme i Konserthuset

Mens vi etter hvert har blitt godt vant med video på gigantiske skjermer på pop og rock-konserter, hører levende musikk til spillefilm i dag til sjeldenhetene. Det var derfor en smak av fortidens kinopplevelse vi fikk servert av Filharmonien i Konserthuset nylig. Den restaurerte indiske stumfilmen «A throw of dice» ble vist til nyskrevet orkestermusikk av den indisk-britiske musikeren, komponisten og arrangøren Nitin Sawhney. Han er en såkalt crossover-artist som har gjort suksess innen flere ulike genre. Kveldens store overraskelse var imidlertid den unge britisk-sveitsiske vokalisten Nickie Wells, som iallfall satte meg nesten i transe med sin silkestemme og totale kontroll på klassisk indisk sang, se f.eks. fra 05:35 i opptaket fra samme forestilling med et annet orkester her:

Det er svært prisverdig av Filharmonien å sette opp slike konserter, hvor man eksperimenterer med format og sjangre. Orkesteret har vist evne til fornyelse de senere år, og vi får håpe det er en trend som foresetter når Petrenko, den nye sjefsdirigenten, overtar etter Saraste fra 2013/14-sesongen.

Under er nok et eksempel på Nicke Wells’ vokalkunst (ikke fra forestillingen). OBS! Det er ikke noe lyd før de faktisk begynner å spille, ca. 10 sekunder inn i klippet:

«Nadia» har Nitin Sawhney opprinnelig gitt ut og hatt suksess med i en elektronika-versjon. Gitaristen Jeff Beck har også spilt den inn. Disse og flere andre versjoner ligger på YouTube, men ikke denne, som jeg synes er den beste og emosjonelt sterkeste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s