Stabburets makrell-bløff

Stabburet lanserte for en tid tilbake små enkeltporsjonspakker med sin makrell i tomat-klassiker. Denne grovhakkede varianten lanserer nå Stabburet i samme boks som originalen. Dette virker kanskje forlokkende for alle som synes den ferdighakkede varianten er praktisk å smøre på brødskiva. Men er produktet like bra som klassikeren, og hva med prisen?

Klassikeren til venstre, den nye grovhakkede varianten til høyre.

Klassikeren til venstre, den nye grovhakkede varianten til høyre.

Saken er at den nye varianten er vesentlig dyrere og i tillegg inneholder mye mindre makrell. Prisen er økt med 23,7% og makrellinnholdet er redusert fra 70 til 60%. En dobbel punch fra Stabburet her altså. Dette kaller jeg å skru kunden, rett og slett. Mindre fisk og høyere pris. Sikkert et smart (les: lønnsomt) trekk av Stabburet om forbrukerne går på bløffen, men dette grenser etter min mening til svindel.

På Meny Colosseum på Majorstua koster klassikeren 18,50 og den nye grovhakkede varianten hele 22,90.

På Meny Colosseum på Majorstua koster klassikeren 18,50 og den nye grovhakkede varianten hele 22,90.

Så kan man spørre om det er noe stort poeng å påpeke dette. Er ikke dette bare en bagatell, noe folk flest ikke bryr seg om? Jo, nettopp, dagligvarebransjen holder på med dette hele tiden, og forbrukerne bryr seg nok lite. Det er en kjent sak at prisbevisstheten på dagligvarer er lav i Norge. Og det er det noen som gjør kroner på, blant annet Stabburet, det vil si Orkla, det vil si Stein Erik Hagen. Og andre. Prøv å regne litt på ovennevnte eksempel, ta så med at lignende skjer med en rekke produkter. For eksempel Findus Gourmet ekstra store XL torskefilet som er 18,6 % dyrere enn Findus Gourmet torskefilet (ICA, 18.2.2012). Det er snakk vesentlig økte marginer for salg av mindreverdige eller like produkter her, flerfoldige millioner som går rett i lomma på dagligvarebaronene fordi forbrukerne stort sett gir blaffen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s