Skipsreder på grunn i strandsonen

Skipsreder Jacob Stolt-Nielsen beklager seg i et innlegg i Aftenposten i dag over hvor lite smidig lovverket er overfor de som allerede har eiendom i eller rett ved strandsonen. Strandloven må mykes opp. Den må kunne håndtere endrede omstendigheter som familieforøkelse ol., slik at man kan utvide med nybygg, tilbygg, bad, brygge osv. Politikerne som har utformet loven har bare tenkt på en side av saken, hevder Stolt-Nielsen. De har glemt at det er folks velvære og lykke det handler om.

Ja, mon det? I liket med mange andre trives jeg i vår flotte skjærgård og ferdes ofte langs kysten. Jeg tror vi er mange som setter pris på at ikke hver minste lille holme, vik og knaus er bebygd. At det ikke er gjerder og skilt med «Privat» over alt. Stolt-Nielsen påberoper seg folks velvære og lykke for å få bygge som han lyster, men «folk» er her tydeligvis kun de som har hytte i strandsonen og økonomi og vilje til å bygge helt etter sitt eget forgodtbefinnende.

Vi andre, som synes at strandsonen allerede er mer enn nok bebygd og at lokalpolitikerne har latt det gå altfor langt mange steder, nei, vår lykke og velvære, den gir Stolt-Nielsen tydeligvis blanke i. For Stolt-Nielsen påberoper seg særskilte rettigheter, akkurat som den næringen han representerer har gjort i alle år.

Men strandsonen er ikke og bør aldri bli en tumleplass for priviligerte. Særinteresser bør ikke få forrang fremfor fellesskapet. Strandsonen er en felles ressurs og lovverket beskytter den for å sikre allmennheten tilgang. Snarere enn å mykes opp bør loven faktisk strammes inn, og den lokale makten bør innskrenkes.

One thought on “Skipsreder på grunn i strandsonen

  1. Kult å høre deg argumentere som en gammalraddis, hehe. Helt enig, forøvrig. Bevegelsesfriheten jeg føler i fjell og skog er essensiell. Her kan du gå fritt og utvungent. Det er en forståelig og praktisk løsbar overgang mellom privatsfære og tilgjengelig landskap. Dette finnes nesten ikke i norsk skjærgård. Svenskene har vært flinkere. Derfor er jo svenskenes vestkyst yndet blant norske båtfolk.

    Fortsatt god sommer…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s