Harddisken moden for museum

Jeg har omsider bytte ut min gamle 1 Ghz MacBook. Det var ikke lenger mulig å oppgradere operativsystemet, et sikkert parkeringssignal. Trolig en nøye kalkulert strategi fra Jobs & co dette – å hindre muligheten for oppgradering – og jeg har ikke annet valg enn å gi etter eller bli Windows-mann. Det siste begynner igrunn å bli mer og mer fristende, ettersom det på sett og vis nå er Microsoft som er «underdog», ikke Apple. Jeg var i mange år en Mac-mann nesten utelukkende som en protest, men nå er jo rollene byttet om. Uansett, jeg byttet ikke side, men oppgraderte til en ny MacBook. Det har jeg så langt ikke angret på, og det er egentlig det dette innleget skal handle om.

Jeg har sett en stund nå at man kan få PCer uten ordinær harddisk. I stedet for harddisk kan man velge fastminnedisk, SSD, «solid state drive«. I en fastminnedisk er det ingen bevegelige deler. Ingen surring og diskoppstart. Programmer og filer åpner på et blunk. Start og stopp av maskinen like så. Og sist men ikke minst, ingen støy. Min nye MacBook har en slik disk, og det oppleves som et stort fremskritt. Konklusjon: Fastminne er fremtiden. Harddisken er moden for museum.

Det er egentlig rart at harddisken har overlevd så lenge. Fordelene ved fastminne har jo vært klare og teknologien tilgjengelig for folk flest i iallfall 15 år. Jeg stiftet første gang bekjentskap med fastminnets fordeler midt på 90-tallet, da jeg skrev hovedoppgaven min i medievitenskap ved UiO. På den tiden (94-96) hadde jeg en PowerBook Duo 270c som kunne kjøre med såkalt RAM-disk (Random Access Memory). Operativsystemet og tekstbehandlingsprogrammet fikk plass i en slik RAM-disk, og da kunne man jobbe helt uten å bruke harddisken. Jeg skrev faktisk hele hovedoppgaven min på denne måten. Helt uvurderlig å kunne sitte i et stille rom og skrive. Ingen disksurring, kun den myke lyden fra tastaturet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s