Nylig hørt: Transformation – Tal Wilkenfeld

Tal WilkenfeldFikk endelig tak i debutplaten til det australske bassfenomenet Tal Wilkenfeld. Platen kom i 2006 og teller kjente navn som Wayne Krantz og Keith Carlock, men har såvidt jeg vet verken blitt omtalt eller tatt inn i platebutikkene her hjemme. Hvem er så denne Wilkenfeld og hva slags musikk snakker vi om her? Tal er født i 1986, hun spilte først gitar og droppet ut av skolen da hun var 15 for å dra til USA og satse på musikken. Hun byttet til bass etter et par år og har tatt jazz- og studiomusikermiljøet i New York og LA med storm siden platen kom ut. Hun har allerede rukket å turnere med storheter som Jeff Beck, Chick Corea og Herbie Hancock. I fora på nettet er det tildels hystreriske tilstander, tilløp til idoldyrking vi ikke har sett siden Jaco. Dette er musikk i det utskjelte fusion-landskapet, med klare pekere bakover til artister som Brecker Brothers, Steps Ahead, Scott Henderson, Mike Stern, Jeff Berlin oa. Her er det funky basslinjer, raske, avanserte temaer og «hemmelige» akkordskjemaer. Det spilles mye, tett og fort. Javel, men er det bra?

Wilkenfeld er utvilsomt et stort talent. Ved 20 års alder har hun nådd et usedvanlig høyt nivå som instrumentalist, solist og komponist. Hun har skrevet alle spor på platen, og jeg vil si at 3-4 av dem er virkelig gode, som det halsbrekkende åpningskuttet «BC» og den lett Metheny-inspirerte «Serendipity». Resten er dessverre uforløste fusion-klisjeer i mine ører. I dette nå svært utspilte landskapet er det vanskelig å navigere. Det kreves originalitet og finesse hele veien; Wilkenfeld styrer dog ikke skuta rett mot Mezzoforte og Spyro Gyra-land og lignende grufullheter. Hennes styrke er særlig to ting: en ubesværet og flytende bruk av odde taktarter (5/4, 7/8 etc.) og melodiske og godt disponerte soloer. Det er grunn til å tro at hennes bakgrunn som jazzgitarist har gitt en kickstart her, det er svært sjelden man hører bassister med så god harmonisk forståelse og flyt i solospillet. Her snakker vi om solopspill på nivå med etablerte elbass-størrelser som John Pattitucci og Gary Willis.

Wilkenfeld er visstnok i gang med en ny plate, og debuten gir grunn til å stille høye forventninger til oppfølgeren. Men debutplaten vil jeg likevel si er mest for bassfreaks og spesielt interesserte. Nesten alle sporene ligger dessuten ute på nettet (YouTube) for den som vil sjekke henne ut.

Oppdatert: Tal Wilkenfeld er på turné med Herbie Hancock i sommer og kan bla. høres i Kjøbenhavn 3. juli og i Molde 22. juli. Hun spiller dessverre bare på ett spor på Herbies nye worldmusicplate «The Imagine Project».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s