Ingen dans med ulver

Helene GrimaudFredag var det duket for Schumanns pianokonsert op. 54 i a-moll med pianisten Hélène Grimaud, OFO og stjerneskuddet Eivind Gullberg Jensen i Konserthuset. Som ventet leverte Grimaud og OFO eminent spill, begge behersker det romantiske repertoaret, men likevel tok det aldri helt av, iallfall ikke i mine ører. Jeg opplever Grimauds spill som klart og gjennomtenkt, men samtidig med en kjølig distanse. Hun appellerer mer til intellektet enn følelsene. Og det blir jo litt feil i denne musikken. Dog løsnet det bra i 3. del, allegro vivace, og det noe tilårskomne publikumet (ja, dessverre – hvorfor er det slik?) reiste seg heftig og begeistret etter siste takt. Grimaud måtte frem på podiet hele fire ganger. Men ekstranummer ble det ikke. Primadonnanykker?

Se NRK-innslag med Gullberg Jensen og Grimaud

Soundtrack søker film
Denne kvelden var det også urfremførelse av Ketil Hvoslefs nye orkesterstykke, som forløbig ikke har noen tittel. Jeg fikk umiddelbart assosiasjoner til filmmusikk, flere av sekvensene kunne man satt rett inn i spenningsscener. Utrykket er tonalt fritt med innslag av «skakk» jazzharmonikk, litt impresjonisme og tolvtonestil. Her var også tidvis mye spenstig og variert rytmikk som imidlertid ikke kan plasseres nærmere stilistisk.

Stykket var klart oppdelt i sekvenser og disse var til dels svært forskjellige i karakter. Det gjorde dessverre at stykket som helhet ikke hang sammen for meg. Jeg satt med en følelse av at her har Hvoslef klippet sammen en rekke lovende idéer han har jobbet med isolert og kanskje ikke fått ferdigstilt, og så prøvd å gjøre en vri ved å sette dem sammen. Det gir en kaleidoskopisk effekt, stadig nye ideer kastes frem og utgjør nærmest små, virtuose orkestertablåer, for Hvoslef er en dreven håndverker, men dessverre foreblir dette uforløst som helhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s