Tobakksfritts utspill ikke radikalt nok

Organisasjonen Tobakksfritt foreslår i disse dager drastiske tiltak for å redusere røykbruken. Den vil bl.a. heve aldersgrensen for kjøp av tobakk, forby røyking i skoletiden, utenfor serveringssteder og på bussholdeplasser/togstasjoner. Bak Tobakksfritt står tunge aktører som Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Idrettsforbundet, Kreftforeningen og Fagforbundet.

Dette initiativet er vel og bra og vil bringe oss ett skritt nærmere det eneste riktige, et tobakksfritt samfunn. Men jeg mener forslaget ikke er radikalt nok, og det treffer heller ikke det jeg kaller skjult passiv røyking.

Med skjult passiv røyking mener røyk som siver gjennom vegger og tak i bygårder og andre lokaler hvor folk oppholder seg. De færreste bygninger er innvendig tette mellom rom. Alle som har bodd i en eldre bygård vil kjenne dette. Matos, fyringslukt og tobakksrøyk fra tilstøtende rom siver inn. Det skjer mellom rom og mellom etasjer.

I Oslo har vi mange bygårder fra rundt forrige århundreskifte og disse har tregulv isolert med leire. Luft slipper svært lett igjennom. Jeg er pt. så «heldig» å ha naboer under som åpenbart er storrøykere og jeg må følgelig ta meg en ufrivillig «blås» opptil flere ganger daglig. Ikke sjelden er røyklukten så intens at det gir hodepine og rennende nese. Jeg finner det helt åpenbart urimelig at jeg skal akseptere dette, og det kan jeg ikke se at noen andre skal heller. Tenk deg en famile med barn. I en tilsvarende situasjon som min er denne i dag tvunget til å akseptere å bli utsatt for bevist helseskadelige stoffer fra tobakksrøyk – i sitt eget hjem. Det eneste alternativet er at de selv flytter. Det kan ikke være riktig.

Jeg mener derfor at røyking innendørs inklusive privathjem faktisk må forbys der hvor det er mulighet for at røyk kan sive inn i tilstøtende rom som ikke er ens egne. Juridisk mener jeg man greit kunne håndtere dette ved å gi naboer/sameiet lovhjemmel til å begjære tvangsutflytting ved overtredelse av forbudet. Røkeren kan selvsagt fortsatt bli boende, men må da røke ute eller tette vegger og tak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s