Megapikselhysteriet

Som vel de fleste som er litt teknologinteressert har merket seg, har det lenge pågått en kamp blant mobilprodusentene om å ha flest megapiksler oppløsning i kameramobilene. Det bygges opp et inntrykk av at flere megapiksler gir bedre bilder. År for år har vi sett en økning. Fra 1 til 3 til 5 til 8, og nå har «toppmodellene» 12 megapikslers oppløsning. Og dette må vel være bare fantastisk, en 8 mekapikslers mobil må vel nødvendigvis være mye bedre enn en med 5, for ikke å snakke om en med 3, ikke sant?

Jeg mener at svaret er nei. Økningen i antall megapiksler har gått på bekostning av de faktorene som bidrar til god bildekvalitet. Så vidt jeg vet har dette først og fremst å gjøre med at selve bildebrikken ikke er blitt vesentlig større, man presser bare mer inn på den, og det forringer kvaliteten. Man kunne antagelig kompensert for dette ved å bedre optikken, som i ordentlige kameraer, men da slår kostnadsfaktorene inn. Det blir for dyrt. Ergo droper man det. Poenget er at megapiksler selger. Bunnlinjen får siste ordet og Gordon Gekko ler hele veien til banken.

Jeg er ingen ekspert på det tekniske her, men har prøvd ut endel kameramobiler etterhvert, og vil i dag bringe noen bilder tatt med min tre år gamle Nokia N80 som har en oppløsning på 3.2 megapiksler. Bildene under er kun lett komprimert i Photoshop, forøvrig helt ubehandlet. Kameraet bruker standardinnstillingene. Jeg har ennå ikke kunnet ta noe bilde som er klart bedre med noen av de 5, 8 og 12 megapikslers mobiler jeg har prøvd i det siste. I regelen har de blitt dårligere, dvs. kornete og med åpenbare feil i fargegjengivelsen. Klikk på bildene for å se full størrelse.

Heggholmen fyr i Indre Oslofjord i oktober.

Utsyn mot Biscaya, San Sebastian, Spania

Utsyn fra moloen ved småbåthavna i San Sebastian, Spania.

Jeff Koons: "Puppy", blomsterskulptur utenfor Guggenheimmuseet i Bilbao, Spania.

One thought on “Megapikselhysteriet

  1. Enig meg deg angående dette hysteriet. Megapiksler er langt ifra oppskriften på god bildekvalitet. Optikken er mye viktigere, og husker jeg ikke feil, har Nokia samarbeidet med Carl Zeiss. De er eksperter på optikk, og lager blant annet kamera optikk for Hasselblad. NASA tok nesten alle bildene under APOLLO programmet med spesialtilpassede Hasselblad kameraer, http://no.wikipedia.org/wiki/Hasselblad_AB. Det forteller litt om optikk kvaliteten til Carl Zeiss, når Hasselblad har valgt å satse på de.

    Leste akkurat en artikkel på Boy Genius Report om et mulig 12mpx Nokia mobilkamera. Jeg tror dette kan bli knall bra dersom de satser videre med Zeiss optikk, http://www.boygeniusreport.com/2010/02/11/nokia-planning-a-powerhouse-12-megapixel-hd-capable-camera-phone-but-wont-introduce-it-at-mwc/
    Kanskje vi endelig får et mobilkamera hvor man får glede av mange megapiksler?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s