Carmina Burana

Fikk endelig hørt Carl Orffs mest kjente verk. Carmina Burana ble fremført i Konserthuset i forrige uke med Rafael Frühbeck de Burgos som dirigent. Innlednings- og avslutningsnummeret, O Fortuna, må vel være det moderne orkesterstykket som er mest (mis)brukt på film i nyere tid. Det er selve standardsporet når man skal lydlegge dommedagsscener, undergang, inferno etc. Bare noen dager siden forfatteren Torgrim Eggens «konspirasjonsteori»-video ble vist på NRK.

Jeg har flere gode versjoner av verket på CD og liker særlig Andre Previns innspilling. I Konserthuset ble jeg imidlertid skuffet. Verket «satt» ikke før ca. halvveis uti. Nerver? Iallfall låt det nervøst. Rytme og perkusjonsinstrumenter spiller en sentral rolle i verket. Orff gjør utstrakt bruk av ostinater. Disse må sitte. Men tempoene virket feil denne kvelden, umotiverte, generelt for raske, og førte til at verket hang dårligere sammen enn det burde.

Carmina Burana er sammensatt av en rekke deler, nærmest «låter», og veksler stadig mellom fullt orkester med kor og mindre instrumental- og vokalnumre. Verket har ingen «utvikling» eller fremdrift i klassisk forstand, men nettopp derfor er overganger og sammenheng viktig, slik at man opplever en helhet og ikke bare en serie innslag. Første halvdel i Konserthuset onsdag låt som et tilfeldig lagt konsertprogram, dessverre.

Lyspunkter? Den danske sopranen Ditte H. Andersen leverte den krevende «Dulcissime» helt uanstrengt og rent, nærmest uten vibrato, om ikke helt i Kiehr-stil. Et øyeblikk av magi der. Også de mest «dansepregede» numrene fungerte godt. Og selvsagt, fullt trøkk fra stort orkester og kor er et kick nesten uansett. O Fortuna er muligens helt utspilt på film, men levert live kan den fremdeles blåse deg av stolen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s