Etterlyst: webmobil med bra kamera

Jeg har de siste dagene sjekket ut noen av de nyeste mobilene. Min Nokia N80 runder 3 år og begynner å bli noe «lang i tennene». Det er på tide å parkere den. Mobilmediet er dessuten et område hvor det nå synes å løsne med tanke på web. Nokia var tidlig ute med en god nettleser  og epostklient, men skjermen på min N80 er liten og selv om den faktisk viser ordinære nettsider overraskende bra, duger den primært til wap.

Etter diverse butikkrunder med utprøving av flere modeller, er jeg imidlertid ikke så overbevist om at verden har gått så mye fremover.  iPhone er selvsagt suveren på å vise nettsider kjapt og elegant. Epostprogrammet er også veldig bra, kan åpne vedlegg i alle vanlige formater inklusive MS office-filer. Men – med iPhone er man i en ekstremt lukket verden. Bindingen til iTunes er tvilsom, det fungere jo teknisk godt, men man er bundet på hender og føtter, alternativer finnes ikke. Det å flytte filer til og fra telefonen er en håpløs affære. Den har Bluetooth, men ikke for filoverføring, det finnes tilleggsprogrammer (såkalte «apps»),  men de fungerer bare halvveis. En annen brist med iPhone er at den ikke støtter flash, verken film eller grafikk. En utrolig utelatelse gitt at så å si all film på nettet i dag er flashvideo. Nettleseren Safari støtter html 5 hvor video-taggen muliggjør H.264 videostreaming (mp4), men så lenge svært få innholdsleverandører støtter dette, er det til liten hjelp. Kameraet gir akseptabel video for bruk på nett, overraskende bra faktisk, men foto kan du glemme. Her må Apple skjerpe seg for å henge med.

Samsung Omnia HD har fått god mottagelse og blir fremstilt som mobilen som har alt. Men en nærmere sjekk viser at den i bunn og grunn funksjonelt sett bare er en oppgradert versjon av diverse Nokia N-modeller. De bruker nemlig begge operativsystemet Symbian. Samsung har lagt et slags iPhone-lignende grensesnitt over dette, men når man går inn på de enkelte programmene, ser man raskt at her er det lite nytt. Epostprogrammet gjør faktisk ikke annet enn å vise eposten på en større og bedre skjerm enn N-modellene til Nokia. Nettlseseren hakker og er lite responsiv og fungerer i praksis kun bra på wap-sider. Heller ikke her er det flash-støtte, men etter signede skal det være noe på gang fra Adobe her, det gjenstår å se.

Sony Ericsson har med sin W995 levert «Årets mobil» i Norge, ifølge amobil.no. Ja, det er en ok allroundmobil, bra på musikk, men når det gjelder nett er den bare middels. Epostprogrammet er dårligere enn i min gamle Motorola T720. Det viser bare ren tekst, ingen grafikk, vedlegg vises ikke; visstok finnes det java-programmer som kan dekke opp for noe av dette. Nettleseren er imidlertid den beste wapleseren jeg har prøvd, veldig rask. Den tegner opp fine lesbare sider, men på vanlige nettsider må den ofte gi opp. Kameraet med 8.1 megapikslers oppløsning er en ren bløff. Det blir uten unntak mye bedre bilder med min tre år gamle Nokia N80 med 3.2 megapiksler.

Jeg har også såvidt prøvd Nokia N86. Det lille jeg rakk å se gjorde meg ikke overbevist om at de har jobbet veldig hardt borte i Finland de siste årene. Nokia N80 holdere godt følge. Men en ting har de fortsatt kontroll på, kameraet. N86 gir rike, fargemettede og riktige bilder, ikke kornete selv i relativt svakt lys. Men det synes som «prisen» for å få til det det gode kameraet i mobilen er noe høy, telefonen virker stor, tung og klumpete; usexy. Skjermen er ovverraskende liten, forøvrig har den velfungerede og nyttige funskjoner som kalender, musikkspiller, etc og meget god formatstøtte (doc, pdf, xls etc). Batteritiden skal være dårlig, akkurat som min N80 mao.

6 thoughts on “Etterlyst: webmobil med bra kamera

 1. Angående Android, fikk jeg forresten «hands on» på en Nexus One her om dagen. Fikk ikke testet mye, men skjermen er helt overlegen alt annet jeg har sett, og ihvertfall skjermen til iPhone. Men UIen mangler litt design og logikk, og når multitouch er helt fraværende (er visst mulig hardwaremessig), blir overgangen fra iPhone en dårlig opplevelse. Men når Google får litt mer «schwung» på Android, samt når andre leverandører tweaker Uien litt, tror jeg vi får en iPhone killer snart. Uansett, er jeg imponert over hvor lenge iPhonen har klart å holde stand mot andre tunge leverandører i bransjen.

  • Har også trua på Android, men stiller meg mer tvilende til Googles mobilfremstøt. HTC synes å ha fått til bedre Androidmobil(er) pt. Forklaringen på iPhonens posisjon er nok like mye den smarte integrasjonen med iTunes og alle appene der, som det elegante og velfungerende brukergrensesnittet.

 2. Kanskje du må prøve ut Android platformen? Har ikke testet den selv ennå, men der får du åpenheten du etterlyser. Google Nexus One virker jo som en spennende smartphone med hardware specs som overgår det meste. Jeg bruker Iphone 3gs selv, og so far, er det den beste mobilen jeg har hatt noensinne. Men som du sier, er det irriterende at man låses til Itunes, Appstore osv. Det som irriterer meg mest er Apples styring av innhold til telefonen. De tilater ikke 3. parts leverandører å kjøre programmer i bakgrunnen. Hvis du f.eks laster ned en radio app, er du nødt til å avbryte denne hvis du f.eks ønsker å bruke safari for å browse rundt på nettaviser. Men du kan selvfølgelig surfe på nettet og ha musikk i bakgrunnen hvis du bruker apples ipod player.

  Se forøvrig video på youtube, head2head 3gs vs nexus one: http://www.youtube.com/watch?v=tuVyExV8SYo&feature=fvhl

  Når det gjelder symbian planlegger Nokia å «revolusjonere» user interfacet i 2010, sjekk http://www.youtube.com/watch?v=I1l0L9tmZlg&feature=related.

  Hvilken mobil endte du opp med? Den gamle, hehe?

  • Det ble en iphone 3gs. Jeg burde fått sjekket ut Android og Windows mobile også ser jeg, men slikt tar tid og det begynte å haste – og ikke alle sjapper er like velvilllige til å la kunder fikle med mobilene i evigheter 😉

   • Bra valg! Som du kanskje har fått med deg, er nå ryktene brennhete om at iPhone OS 4.0 slippes ifbm Apple keynoten, hvilket mest sannsynlig lar deg kjøre 3. parts applikasjoner i bakgrunnen 🙂 Du burde laste ned WordPress APPen til Iphonen. Kult å kunne gi litt blogg oppdateringer «on the fly».

   • Har forlengst tatt i bruk wp-appen, men jeg synes den er mangelfull. Dårlig på å endre innlegg og svare på kommentarer. Presis de to tingene jeg primært vil gjøre fra iPhone. 😦 Men det kommer vel en oppdatering på det vil jeg tro. Slike giganthull kan ikke stå utettet i et ellers solid produkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s